Keçiboynuzu Unu İle Ekmek

Keçiboynuzu Unu İle Ekmek

Kalori : 90 (kcal) kalori
Gramaj :570 Gr.
Porsiyon :2 Öğün
Hazırlama :25 Dakika
Pişirme :30 Dakika

Ev yapımı ekmek tarifimizde, normal tariflerin biraz dışına çıkacağız. Ancak emin olmalısınız ki; klasik ekmek tadına çok yakın olmasa da tadı gerçekten tadılmaya değer bir ekmek olacaktır. Ekmekte şekerin tadının baskın olmaması ve düşük kalorili olması için, şeker yerine pekmez kullandık. Fakat siz tercihinize göre; pekmez yerine şeker de kullanabilirsiniz.

Hamurun mayalanmasını ekmek makinasında yapacaksanız; ceviz ve kuş üzümünü, makina ek malzeme sinyal sesi verdiğinde ekleyin. Bu tarifimizde kullanılan zencefil, ceviz, kuş üzümü, pudra şekeri gibi klasik ekmek tadını değiştirecek malzemeleri siz damak tadınıza göre değiştirebilir veya hiç kullanmayabilirsiniz.

Keçiboynuzu Unu İle Ekmek Yapılışı

Keçiboynuzu ile ekmek tarifimizde pekmek yerine tercihinize bağlı keçiboynuzunun ununu veya özünü kullanabilirsiniz. Ekmek çölyak hastaları için yapılacak ise; tam buğday unu yerine glutensiz olan teff ununu kullanabilirsiniz. Tarifimizde kullanacağımız malzemeler ise aşağıda listelenmiştir.

  • 1 su bardağı keçiboynuzu unu

  • 3 su bardağı tam buğday unu veya teff unu

  • Yarım (½) çay bardağı keçiboynuzu pekmezi (şeker yerine)

  • 1 su bardağı sıcak süt

  • 1 su bardağı sıcak su

  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya ayçiçek yağı

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 paket maya

  • 1 tatlı kaşığı zencefil

  • Yarım (½) çay bardağı zeytin yağı

  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü

  • 1 yemek kaşığı ceviz içi (öğütülmüş)

  • 50 gram pudra şekeri

Hazırlanışı ise; tereyağı ve maya ayrı ayrı kaplarda eritilir. Süt, su, şeker, maya, tereyağı, keçiboynuzu unu, buğday unu, zeytin yağı, pekmez, zencefil, kuş üzümü, tuz ve ceviz bir hazırlama kabına alınır. Karışım homojen yapıya kavuşup hamur haline gelene kadar karıştırılıp yoğurulur. Hamur formunu alan karışım yağlanan fırın tepsisi ya da kalıbı içine boşaltılır. Burda dikkat edilmesi gereken nokta; hamur mayalanıp iki misli büyüyeceği için taşırmayacak genişlikte ve büyüklükte bir tepsi ya da kalıp olmalıdır. Tepsi ya da kalıbın üzeri streç film ile kapatılır ve 40-45 dakika mayalanıp şişmesi için beklenir.

180-190 °C sıcaklığa ulaşmış fırına mayalanmış hamuru verin ve 30 dakika kadar pişmesi için bekleyin. İçinin piştiğini bir kürdan ya da bıçak yardımıyla kontrol edip piştiyse fırından alın, pişmediyse 5 dakika kadar daha fırında tutun. Pişmiş ekmeği fırından alın ve soğumaya bırakın. Sıcaklığı düşmeden pudra şekerini üzerine serpmeyin çünkü; pudra şekeri sıcakta erir ve görüntü olarak hoş durmayabilir. Soğumasına yakın üzerini pudra şekeri ile süsleyin ve artık ekmeğimiz hazır afiyet olsun.

Bazı tariflerimizdeki malzemeler arasında bal ve pekmez gibi besin değeri yüksek malzemeler kullanılmaktadır ve pişirilme esnasında ısı derecesi 60 °C üzerine çıktığında bu besinlerin HMF değeri yükselmektedir. HMF değerlerinin yükselmesi içerisindeki vitamin ve minerallerin besin kalitesini düşürmektedir. Daha basit bir dille faydasından çok zararı bulunabilir. Reçine, marmelat, pekmez ve bal çeşitlerinde, HMF düzeyi pekmezin çeşidine göre 75-100 mg/kg olarak Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiştir. 60 °C ve üzeri ısı gerektiren tariflerde pekmez ve bal gibi besin değeri yüksek malzemeleri kullanmamaya özen gösteriniz.

07 Mayıs 2022 Cumartesi

Tarif Değerlendirmesi

Bu tarif yoruma açık olarak düzenlendi.

Yorum Yaz

Tarifimiz ile ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Kötü           Mükemmel

Benzer Tarifler