Keçiboynuzu Unlu Kek

Keçiboynuzu Unlu Kek

Kalori : 180 (kcal) kalori
Gramaj :240 Gr.
Porsiyon :6 Kişilik
Hazırlama :15 Dakika
Pişirme :35 Dakika

Keçiboynuzu ile hafif kekler yaparak hem nefis hem de sağlıklı atıştırmalıklarla misafirleri ağırlamak artık çok kolay. Keçiboynuzu ile mükemmel tat ve lezzet kazanan harika kekleri çocuklarınız da çok sevecek. Un-şeker-kakao üçlüsünü kullanmadan kalorisi düşük, kafeinsiz, glutensiz, şekersiz ama tatlı mı tatlı ve bir o kadarda faydalı ve enerji verici kek tarifimizi çok seveceksiniz.

Keçiboynuzunun vitamin ve mineralce zenginliğini sevdiklerinizle paylaşın, keyifli anların tadını çıkarın. Şeker (diabet) hastaları ve çölyak hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği kek tarifiyle alışkanlıklar değişecek.

Keçiboynuzu Unlu Kek Yapılışı

Yumurta kadar olmasa da; bağlayıcı özelliği sayesinde keçiboynuzu ununu yumurta kullanmak istemediğiniz tariflerinizde alternatif olarak kullanabilirsiniz. Keçiboynuzu unu kullanarak yapacağımız kek tarifimiz 2 farklı malzeme içermektedir. Damak tadınıza ve zevkinize göre istediğiniz tarifi hazırlayıp afiyetle tüketebilirsiniz. Tüm malzemelerimiz aşağıda listelenmiştir.

  • 1 su bardağı (300 gr.) keçiboynuzu unu

  • Yarım (½) su bardağı süt

  • 3 adet yumurta

  • Yarım (½) su bardağı (zeytinyağı veya ayçiçek yağı)

  • 1 su bardağı teff unu (veya tam buğday un)

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

  • 1 tatlı kaşığı tarçın

  • Yarım (½) su bardağı fındık

Hazırladığınız kabınıza sırasıyla yumurta, süt ve sıvı yağı ekleyerek 4-5 dakika kadar karıştırıcı ile çırpıp karıştırın. Fındık, keçiboynuzu unu, tarçın, kabartma tozu ve vanilyayı da üzerine ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Son olarak; teff ununu ve isteğinize bağlı olarak rendelenmiş portakal veya limon kabuğunu da ilave edip son defa karıştırın ve kek karışımını borcam tipi cam tepsiye veya kek kalıbına alın. Daha önceden 180 °C'de ısıtılmış fırına verin ve yaklaşık 35-40 dakika da pişmesi için bekleyin.

  • 1,5 su bardağı (300 gr.) keçiboynuzu unu

  • Yarım (½) su bardağı fındık veya ceviz

  • Yarım (½) su bardağı süt

  • Yarım (½) su bardağı zeytin yağı,

  • Yarım (½) su bardağı hindistan cevizi yağı

  • 1 paket kabartma tozu

  • 100 gr. keçiboynuzu çikolatası (veya bitter)

Hazırladığınız kabınıza iyice elediğiniz ve inceleştirdiğiniz keçiboynuzu unu, dövülmüş ceviz ve kabartma tozunu ilave edin ve karıştırın. Sonra süt ve zeytinyağını ekleyin, 4-5 dakika kadar çırpmaya devam edin. Hazırladığınız kek karışımını önceden yağladığınız borcam veya kek kalıbınıza boşaltın. Önceden 180 °C'de ısıtılmış fırına verin ve 20-25 dakika kadar pişmesi için bekleyin.

Pişirmiş olduğunuz keki dışarıya alıp soğumaya bırakın ve tam soğumadan eritilmiş çikolatayı bir fırça yardımı ile kekin üzerinde gezdirip emilmesini bekleyin. Dilerseniz çikolata yerine keçiboynuzu pekmezi veya özünü kullanabilirsiniz. Böylece hem şeker yönünden hem de besin değerlerinin korunması adına sağlıklı bir kek elde edilmiş olur, afiyet olsun.

Bazı tariflerimizdeki malzemeler arasında bal ve pekmez gibi besin değeri yüksek malzemeler kullanılmaktadır ve pişirilme esnasında ısı derecesi 60 °C üzerine çıktığında bu besinlerin HMF değeri yükselmektedir. HMF değerlerinin yükselmesi içerisindeki vitamin ve minerallerin besin kalitesini düşürmektedir. Daha basit bir dille faydasından çok zararı bulunabilir. Reçine, marmelat, pekmez ve bal çeşitlerinde, HMF düzeyi pekmezin çeşidine göre 75-100 mg/kg olarak Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiştir. 60 °C ve üzeri ısı gerektiren tariflerde pekmez ve bal gibi besin değeri yüksek malzemeleri kullanmamaya özen gösteriniz.

08 Mayıs 2022 Pazar

Tarif Değerlendirmesi

Bu tarif yoruma açık olarak düzenlendi.

Yorum Yaz

Tarifimiz ile ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Kötü           Mükemmel

Benzer Tarifler