Keçiboynuzu Çayı

Keçiboynuzu Çayı

Kalori : 30 (kcal) kalori
Gramaj :1 Litre
Porsiyon :4 Fincan
Hazırlama :5 Dakika
Pişirme :10 Dakika

Keçiboynuzu kafein ve theobromine içermediği için günlük düzenli tüketime uygun olup sağlığa oldukça faydası vardır. İçeriğinde yer alan çinko, potasyum ve demir ile kan hücrelerinin yapımında etkili olduğu bilinen keçiboynuzu çayı, aşırı kilo kaybı, kansızlık ve demir eksikliği tedavisinde destekleyici rol oynar. Prostat enfeksiyonlarının tedavi sürecinde etkili olduğu ve erkeklerde görülen cinsel problemleri önlediği bilinmektedir.

Çocukların özellikle sabah kahvaltılarında keçiboynuzu çayını içmeleri, bağışıklık sistemleri ve kemik gelişimleri açısından oldukça faydalıdır.

Keçiboynuzu İle Çay Yapılışı

Bu tarifimizde keçiboynuzunun kendisini kullanacağız. Elinizin altında keçiboynuzu meyvesi yoksa; ya da unu varsa; ununu kullanarak da çayını yapabilirsiniz. Tarifimizde kullanacağımız malzemeler ise aşağıda listelenmiştir.

  • 5-6 parça yıkanmış keçiboynuzu meyvesi

  • 1 litre sıcak su

  • 1 çay kaşığı tarçın (İsteyenler için)

Hazırlanışı ise; yıkanmış ve kurutulmuş keçiboynuzlarını kaynamış 1 litre suyun içine atıp 40-45 dakika kadar içinde bekletin. Hafif yumuşayan keçiboynuzlarını başka bir kapta ezerek püre haline getirin ve tekrar kaynamış suyun içine atın. 10 dakika daha demlendikten sonra bir süzgeç yardımı ile suyu posasından ayrırın ve cam kavanozlara alıp soğumaya bırakın. Çocuklarınıza da güvenle içirebilirsiniz ve dilerseniz sıcakta tüketebilirsiniz, afiyet olsun.

Çay yapımından sonra kalan keçiboynuzu posasını bir başka kaba alıp ezip püre haline getirin ve üzerine bir miktar keçiboynuzu pekmezi veya tercihinize kalmış başka pekmezle karıştırıp posanın macun kıvamına gelmesini sağlayın. Kalan posayıda böyle değerlendirip alternatif tatlı olarak da tüketebilirsiniz.

Bazı tariflerimizdeki malzemeler arasında bal, pekmez gibi besin değeri yüksek malzemeler kullanılmaktadır ve pişirilme esnasında ısı derecesi 60 °C üzerine çıktığında bu besinlerin HMF değeri yükselmektedir. HMF değerlerinin yükselmesi içerisindeki vitamin ve minerallerin besin kalitesini düşürmektedir. Daha basit bir dille faydasından çok zararı bulunabilir. Reçine, marmelat, pekmez ve bal çeşitlerinde, HMF düzeyi pekmezin çeşidine göre 75-100 mg/kg olarak Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiştir. 60 °C ve üzeri ısı gerektiren tariflerde pekmez ve bal gibi besin değeri yüksek malzemeleri kullanmamaya özen gösteriniz.

07 Mayıs 2022 Cumartesi

Tarif Değerlendirmesi

Bu tarif yoruma açık olarak düzenlendi.

Yorum Yaz

Tarifimiz ile ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Kötü           Mükemmel

Benzer Tarifler