https://www.ballicubuk.com.tr/blog/keciboynuzu-harnup-pekmezi
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
EditorBlog
Keçiboynuzu pekmezi nedir, nerelerde kullanılır, vitamin mineral ve besin değerleri nelerdir, şeker (diabet) hastaları günlük ne kadar ve nasıl tüketmelidir?Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Keçiboynuzu Pekmezi, dünyanın en eski ağaçlarından biri olan keçiboynuzu (Ceratonia siliqua L.) ağacında yetişen meyvesinden elde edilen, insanlar için büyük faydaları olan gıda ve besin deposudur. Şekerin bilinmediği yıllar öncesinde tatlandırıcı olarak kullanılan ve birçok hastalığa şifa kaynağı olduğu bilinen keçiboynuzu (harnup) meyvesinin son yıllarda "afrodizyak" özelliği ile ön plâna çıkması bu meyveye olan ilgiyi arttırdı. Keçiboynuzu unu içeriğinde yüksek oranda şeker bulundurmasından (%32–38 sakaroz, %5–7 fruktoz, %5–6 glukoz) dolayı aynı zamanda doğal bir tatlandırıcıdır. Dolayısıyla hiç bir katkı maddesi eklenmeden doğal olarak üretilen ve glisemik indeksi (GI) düşük olan keçiboynuzu pekmezi, şeker (diabet) hastaları için de kolayca ve güvenle tüketilecek bir gıda olmaktadır.
Yüksek kalori içeren Keçiboynuzu Pekmezi aynı zamanda iştah açıcı özelliğe sahip olmasının yanısıra, kilo alamayan ve vücut direnci düşük kişiler için mutlaka tüketilmesi gereken enerji kaynağıdır. Geçmiş yıllarda kış aylarında karın üzerine dökülüp karsambaç yapılarak da tüketilen pekmez, günümüzde daha çok kahvaltıda tahinle karıştırılarak yenmektedir.Tokat'ın meşhur Zile Pekmezi'nde olduğu gibi keçiboynuzu pekmezine de maya katılarak kimi yörelerde "bulama" adı verilen katı formda pekmez de bolca tüketilmektedir. Keçiboynuzu hakkında daha detaylı bilgiye buradan, keçiboynuzunun faydaları hakkında daha detaylı bilgiye buradan, keçiboynuzu pekmezinin faydaları hakkında ayrıntılı bilgiye buradan, keçiboynuzu pekmezinin yapılışı hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Vitamin Ve Mineral Deposu Keçiboynuzu Pekmezi
Özellikle son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de coronavirüs (covid-19) pandemi salgını, 7'den 70'e herkesin sağlığını koruması, günlük vitamin ve enerji ihtiyacını karşılamasını kaçınılmaz kılmaktadır. Keçiboynuzu pekmezi içinde K vitamini olmak başta üzere; B-2 vitamini (riboflavin) ve E vitamini bulunurken kalsiyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da oldukça zengindir. Ayrıca organik ve doğal yollarla üretilen keçiboynuzu pekmezi, gluten, kafein ve kolestrol içermez. Keçiboynuzu pekmezi ihtiva ettiği kalorinin büyük kısmını (%96-98) karbonhidrattan alır. 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezinde (8 gr.) yaklaşık 22 kcal bulunur ve içerisinde bulunan besin değerleri rakamlarla aşağıda listelenmiştir.
-
Karbonhidrat : (%96-98) - 5.25 g
-
Vitamin A (ui) : (%0) - 0.00
-
Vitamin C (mg) : (%0) - 0.00
-
Demir : 0.01 mg
-
Protein : (%1.8-2) - 0.10 g
-
Yağ : (%0) - 0.00 g
-
Lif : 0.08 g
-
Kolesterol : (%0) - 0.00 mg
-
Sodyum : 0.48 mg
-
Potasyum : 100.96 mg
-
Kalsiyum : 4.96 mg
-
Gluten : (%0) - 0.00
Şeker (Diabet) Hastaları İçin Alternatif Tatlı
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi; zengin besin bileşenleri sayesinde diyabet hastaları için de oldukça faydalıdır. Kan şekerini düzenlemesinden dolayı diyabet hastaları için güvenli bir besin kaynağıdır. Keçiboynuzu pekmezi hem protein hem de lif bakımından zengin olduğu için, diyabet hastaları ve kan şekeri değeri yüksek olan kişiler için alternatif doğal tatlı ve tatlandırıcıdır. Keçiboynuzu meyvesinde doğal olarak ortalama %3 d-pinitol bulunur. D-pinitol'ün vücutta insüline benzer bir etki yaparak kan şekerini düşürdüğü araştırmalar sonucu tespit edilmiştir. Ancak unutmamak gerekir ki; sadece şekersiz olduğuna emin olunan ve herhangi bir katkı maddesi içermeyen keçiboynuzu pekmezi tercih edilmeli, diyabet hastası olanların mutlaka ama mutlaka sağlık uzmanı kontrolünde bu besin maddesini tüketmeleri önemle tavsiye edilir. Keçiboynuzu pekmezi her ne kadar yararlı ve doğal olsa da, şeker ve besin değeri yüksek gıdalardandır ve aşırı tüketimde faydasından çok zararlı olabilir. Zira; hasta keçiboynuzu pekmezi tüketirken kendisine önerilen miktarın üzerine çıkarsa kan şekerini yükseltir ve bunun sonucunda da vücutta pek çok istenmeyen ve olumsuz faktörler aynı anda oluşabilir. Bunun yanında; şeker (diabet) hastasının keçiboynuzunun pekmezini değil de, kendisini (işlenmemiş meyvesini) doktor kontrolünde kendisine izin verilen miktar kadar tüketmesi oldukça faydalıdır.
Keçiboynuzu Pekmezi Tüketirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi; insan sağlığına çok faydalı besinler arasında önemli bir yere sahiptir. Ancak; herşeyin aşırısının yarardan çok zarar getirdiği gibi keçiboynuzu pekmezinin de gereğinden fazlasını tüketmek zararlı olmasına sebep olabilir. Örnek verilecek olursa; keçiboynuzu pekmezi içerisinde sütten ortalama 3 kat fazla kalsiyum bulunur. Özellikle çocukların severek içtiği süt ve keçiboynuzu karışımı günlük tüketim kotasını aştığında, yüksek kalsiyum miktarı demirin emilimini azaltırken, çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık oluşmasına ve ten renklerinin daha açık renge dönüşmesine sebep olabilir. Vücut için oldukça önemli olan kalsiyumun dengesi, paratiroit bezi ile düzenlenir. Kandaki kalsiyum dengesizliği; mide bulantısı ve bulantıya bağlı kusma, osteoporoz, mide ülseri, böbrek taşı oluşumu, kabızlık, tansiyon yükselmesi, unutkanlık gibi çok farklı belirtilerin sebebi olabilir.
Keçiboynuzu pekmezi lifli bir gıdadır ve bağırsaklarda çok kolay bir şekilde sindirilir. Gereken miktardan fazla tüketildiğinde yan etki olarak müshil etkisi oluşabilir. Şeker (diabet) hastaları için keçiboynuzu pekmezi kritik bir gıdadır. İçerisinde doğal şeker bulunan keçiboynuzu pekmezinin aşırı tüketilmesi şeker hastaları için diabeti tetikleyebilir ve belirtileri arttırabilir. Keçiboynuzu pekmezinin hammaddesi olan keçiboynuzu (harnup), antioksidan özelliklerinden dolayı doğal bir antibiyotiktir. Aşırı tüketimi nedeniyle vücutta oluşan yağ bezlerinin salgısını arttırır ve sivilce oluşumunu hızlandırır. Bunların dışında; aşırı tüketiminde yüksek şeker miktarı ve vücuttan atılamayan aşırı enerji, vücut içerisinde bazı reaksiyonlara sebep olur. Oluşan reaksiyon sonucu baş dönmesi görülebilir ve bu durum kişinin gereksiz strese girmesine ya da var olan stresinin artmasına sebebiyet verebilir. Keçiboynuzu pekmezinin aşırı tüketiminde ortaya çıkacak olumsuz etkilerinden biri de, ishale neden olmasıdır. Özellikle seyahat eden ve çalışan kişilerin son derece dikkat etmesi gereken noktalardan biride aşırı tüketimden kaçınmalarıdır. Zira; ishal sosyal yaşamı ve günlük iş gücünü sekteye uğratacak kadar zorlu bir rahatsızlıktır. Keçiboynuzu pekmezinin potasyum bakımından da oldukça zengin olması sebebiyle, aşırı tüketimi sonrası, vücutta toksit oluşumuna sebep olabilir. Solunum ve böbrek yetmezliği, kalpte ritim bozuklukları, kramp girmesi, yorgunluk, yüksek tansiyon gibi hayati önem taşıyan rahatsızlıklara ve hastalıkların oluşmasına neden olabilir.