https://www.ballicubuk.com.tr/blog/keciboynuzu-pekmezi-faydalari
Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları
EditorBlog
Keçiboynuzu (harnup) pekmezinin faydaları ve yararları nelerdir, nasıl tüketilir, şeker yağ vitamin ve mineral oranları nedir, hangi hastalıklara iyi gelir?Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından oldukça faydalı bir gıdadır. Sağlıklı kişiler sağlıklarını korumak için, rahatsızlıkları olan kişiler de tekrar sağlığına kavuşmak için uzman hekim tavsiyesi ile destekleyici ve tamamlayıcı olarak zaman zaman bu şifa deposuna ihtiyaç duyarlar. Daha önceki makalelerimizde keçiboynuzu ve keçiboynuzu pekmezi hakkında faydalı bilgiler vermiştik. Bu makalemizde ise; faydaları, kullanımı, tüketimi ve besin değerlerine değineceğiz. Dilerseniz keçiboynuzu hakkında daha detaylı bilgiye buradan, keçiboynuzu pekmezi hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Keçiboynuzu Pekmezi İçeriği Ve Besin Değerleri
Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin, lif oranı yüksek, düşük yağ ve şeker oranı ile kafeinsiz ve glutensiz bir besin kaynağı olan keçiboynuzunun sağlık açısından hem insanlara hem de hayvanlara pek çok faydası bulunmaktadır. Ülkemizde de yaygın olarak kullanılan ve tüketilen pekmez türü besin değerleri bakımından enerji deposudur. Keçiboynuzu pekmezinde bulunan vitaminler ve mineraller, pekmez içerisinde kullanılan toprak ve yardımcı besin maddelerine göre değişkenlik gösterebilir. Keçiboynuzu pekmezi içinde A, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K vitaminleri bulunurken kalsiyum, çinko, potasyum, magnezyum, manganez, selenyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da oldukça zengindir. Ayrıca organik ve doğal yollarla üretilen keçiboynuzu pekmezi, gluten, kafein ve kolestrol içermez. Keçiboynuzu pekmezi ihtiva ettiği kalorinin büyük kısmını (%96-98) karbonhidrattan alır. Geleneksel yapılan ve şeker dahil hiçbir katkı malzemesi kullanılmayan 100 gram keçiboynuzu pekmezinde yaklaşık 270 kcal bulunur. İçeriğinde bulunan vitamin, mineral ve diğer besin değerleri aşağıda listelenmiştir.
-
Karbonhidrat : (%96-98) - 65.67 g
-
Vitamin A (ui) : (%0) - 0.00
-
Vitamin C (mg) : (%0) - 0.00
-
Demir : 0.08 mg
-
Doğal Şeker : 23 g
-
Protein : (%1.8-2) - 1.25 g
-
Yağ : (%0) - 0.00 g
-
Lif : 0.98 g
-
Kolesterol : (%0) - 0.00 mg
-
Magnezyum : 23 g
-
Sodyum : 6 mg
-
Potasyum : 1262 mg
-
Kalsiyum : 62 mg
-
Gluten : (%0) - 0.00
-
Fosfor : 50-57 mg
Keçiboynuzu Pekmezinin Yararları
Yüksek enerji kaynağına sahip olan Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi'nin sağlık açısından pek çok yararı bulunmaktadır. Testosteron seviyesini arttırdığı, afrodizyak özelliğiyle cinsel gücü ve sperm sayısını artırdığı, iktidarsızlığı önlediği, nefes darlığına, astım hastalığına ve şeker hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Şiddetli derecede olan öksürüklerin giderilmesine yardımcı olması ve öksürüğü kesmesi, boğaz yumuşatıcı özelliği ile genellikle kış aylarında tüketilen Keçiboynuzu Pekmezi, enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Güçlü bir antioksidan olan keçiboynuzu pekmezi, metabolizmayı desteklemekte ve hastalıklara karşı korur. Vücuttaki serbest radikaller ile mücadele eden antioksidanlar, enfeksiyon oluşumlarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca keçiboynuzu pekmezi, astım ataklarını sakinleştirir ve bronşit hastalığına da iyi gelir. Alerjik astımdan kaynaklanan solunum yolları tıkanıklıklarının giderilmesinde de etkilidir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda Keçiboynuzu Pekmezi'nin zengin antioksidan içeriği sayesinde; kanserli hücrelerin büyümesini önlediği ve bundan dolayı da akciğer kanseri oluşumunu engellediğine dair bulgular elde edilse de, araştırmalar ve çalışmalar devam etmektedir.
Keçiboynuzu pekmezinin içeriğinde bulunan selüloz, hem bağırsak sorunlarının giderilmesine yardımcı olur hem de gastrit gibi mide sorunlarına iyi gelir. Özellikle çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek adına kullanılması gereken destekleyici ve tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir. Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir ve soğuk havalara girdiğimiz bu zamanlarda hastalık riskini azaltır. Özellikle astım, nefes darlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarında ek tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Aynı zamanda sindirim sistemi hastalıklarına da iyi gelir, ishal ve kabızlık gibi hastalıklarda rahatlama sağlar. Katkı maddesi ve şeker kullanılmadan yapılmış keçiboynuzu pekmezi, kansere karşı vücudu korumaya yardımcı olur. Enerjisi düşük olan ve gün içerisinde bir türlü kendini toparlayamayan kişilerin, enerji kaynağı olan bu besini tüketmesinde oldukça fayda vardır. Keçiboynuzu pekmezi antiseptiktir ve bu nedenle iltihap tedavilerinde kullanılır. Tüketildiği zamanlarda kişiye zindelik veren bu gıda, uyku sorunu yaşayan bireylerin eskiye göre daha sağlıklı uyku düzeni kazandırır. Alerjik rahatsızlıklarda kullanılabilir ve öksürüğün en güçlü ilacıdır. Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini giderir ve bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler. Kandaki zehirli maddeleri, karaciğer, akciğer ve bağırsakları temizleyen keçiboynuzu (harnup) pekmezi, kalp rahatsızlıklarına karşı kalkan görevi görür, damar tıkanıklıklarını giderir. E vitamini sayesinde anemi, grip ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklara iyi gelen harnup pekmezi, içeriğindeki kalsiyum ve fosfor sayesinde çocukların kemik gelişimini de destekler, osteoropoz riskini azaltır.
Hem cilt hem de göz sağlığını korur ve yaşlanma etkilerini azaltarak parlaklık kazanmasını sağlar, vücuttaki kanı temizleme görevini başarıyla üstlenmekte ve sindirim-bağırsak sisteminden ötürü kaynaklanabilecek problemlerin de ortadan kalkmasına yardımcı olur. Hem ağız hem de diş sağlığına faydalı olması nedeniyle diş hekimlerinin de tüketilmesini önerdiği bir gıda olmasının yanısıra, günümüzde neredeyse yaşamımızın her noktasında tehdit unsuru oluşturan radyasyonun ve ağır metallerin de vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Çikolataya kıyasla keçiboynuzu önemli ölçüde daha az miktarda şeker içermektedir. Yağ içeriği bakımından da çikolataya göre daha düşük olan keçiboynuzu, çikolatanın üçte biri (1/3) kadar kaloriye sahiptir. Diyet yapan kişilerde tatlı krizlerini çözer, stresi azaltır ve rahatlık sağlar. İçeriğindeki yüksek lifler sayesinde sindirim sistemini korur ve aynı zamanda tokluk hissi vererek kişinin zayıflamasına da yardımcı olur. Kan şekerini düzenler ve kötü kolesterolü azaltır. Bu özelliği sayesinde şeker (diabet) hastası olan kişilerde antioksidan görevi görür ve diyabetle savaşır. Gastrit ile tansiyona iyi gelir, bağırsak kurdu ve solucan gibi bağırsak parazitlerinin vücuttan atılmasına yardımcı olur. İçeriğinde gluten bulunmayan keçiboynuzu pekmezini çölyak hastaları rahatlıkla ve güvenle tüketebilir.
Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilir?
Keçiboynuzu (harnup) pekmezi enerji veren bir besin gıdası olduğu için genellikle sabah kahvaltısında tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle diyet yapanlar için kahvaltıdan hemen önce aç karna 1-2 kaşık yenirse; iştahı azaltır ve kahvaltıda yenilecek yiyecek miktarını düşürür. Kilo almak isteyen kişilerin de; kahvaltı sonrası ve akşam yatmadan önce 1 kaşık pekmez tüketmeleri durumunda peyderpey kilo almalarını sağlayacaktır. Pekmezi aşırı tatlı bulan veya boğazı hafif yakması sebebiyle tüketmekte zorluk çeken kişiler; bal, su, meyve suyu, süt ve kefir gibi içeceklerle karıştırarak ya da yoğurt, tahin ve kaymak gibi yiyeceklerin üzerine serpme yaparak seyrelmiş ve çözünmüş formunu kolaylıkla tüketebilirler. Ayrıca; kek, tatlı, turta, kurabiye, pasta, ekmek ve benzeri hamur işlerinde karışımlara ilave edilerek tüketilmesi hem yiyeceklerin lezzetini arttırır hem de düzenli ve dengeli kullanımda bağışıklık sistemini destekler.Ancak; keçiboynuzu pekmezi aşırı tüketildiğinde içeriğinde bulunan yüksek kalsiyum, bağırsaklarda demir emilimini azaltır. Demir eksikliği olan kişiler pekmezi yoğurtla karıştırarak yememelidir. Eğer pekmez tek başına tüketilemiyorsa; meyvelerle birlikte karıştırılıp tüketilmesi tavsiye edilir.
Keçiboynuzu Pekmezi Nereden Alınır?
Keçiboynuzu (harnup) pekmezi doğal ve organik ürün satan üreticiler ve tedarikçilerden rahatlıkla temin edilebilir. Ballıçubuk olarak biz; yerli üretimimiz olan ve üreticisi olduğumuz %100 doğal ve organik, şekersiz ve katkısız keçiboynuzu pekmezi ve diğer ürünlerimizi web sitemiz aracılığıyla satmaktayız. Ürüne sahip olmak ve satın almak için sipariş vermek yeterlidir. Dilerseniz siparişlerinizi whatsapp hattımız üzerinden de verebilirsiniz.